Het Europese gasverbruik stijgt dit jaar voor het eerst weer na twee jaar van daling. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) betekent dat dat de zorgen over blijvend hoge prijzen voor gas voorlopig aanhouden.

De productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) valt namelijk tegen, waardoor er minder aanbod is om aan de groeiende vraag te voldoen.

Door de Russische inval van Oekraïne raakte de wereldwijde gasmarkt de afgelopen twee jaar verstoord, met hogere prijzen tot gevolg. Doordat met name in Europa bedrijven en consumenten op hun verbruik gingen letten, werd in 2022 minder gas verbruikt.

Vorig jaar herstelde de vraag maar gedeeltelijk, ondanks flink gedaalde prijzen, met een groei van een half procent als resultaat. In Europa daalde het verbruik met 7 procent, tot het laagste niveau sinds 1995. Voor 2024 rekent het IEA op een verdere wereldwijde groei van 2,5 procent.

Met name lng heeft het gebrek aan Russisch gas opgevangen. Maar nadat de productie vorig jaar al was tegengevallen, rekent het IEA voor 2024 nog niet op een grote verbetering.

Vraag vanuit Azië stijgt bovengemiddeld

"Pas na dit jaar komen er serieus meer lng-opties bij. Daardoor blijft het spannend in hoeverre het aanbod de gestegen vraag aankan", zegt Keisuke Sadamori, directeur energiemarkten bij het IEA, dat waarschuwt voor blijvend schommelende prijzen.

In de regio Azië-Pacific stijgt het gasverbruik dit jaar bovengemiddeld, onder meer door het economisch herstel in China na het opheffen van de langlopende coronabeperkingen.

Ook de verwachte lagere temperaturen na het ongebruikelijk milde weer van vorig jaar zorgen voor het hogere voorspelde gasverbruik. Daardoor is er waarschijnlijk meer gas nodig om gebouwen warm te krijgen.

Voor het genereren van elektriciteit stijgt het gasverbruik minder snel. Dat komt vooral doordat in Europa ook dit jaar weer minder van deze brandstof wordt gebruikt om aan stroom te komen. Nederland en omliggende landen maken in plaats daarvan steeds meer gebruik van duurzame energie om stroom op te wekken.

Lees ook: Heb je zonnepanelen? Mogelijk ben je met aanbod van Essent stiekem duurder uit voor stroom en gas – ook bij andere energiebedrijven moet je goed opletten